• Семейно консултиране

 • Ако вашата двойка преживява сложен период, стресови външни обстоятелства или е изправена пред труден избор, тогава имате нужда от Семейно консултиране. Този метод е подходящ, както за партньори, които се сблъскват в момента с трудности, така и за двойки, които желаят да развиват и заздравят своите отношения, да откриват нови възможности за взаимно сближаване и радост, да се учат на искреност и на по-дълбоко рабиране на нуждите и желанията на своят партньор.

  Двойката трябва да бъде разглеждана, като отношение между две самостоятелни личности, които ценят връзката си един с друг и търсят методи за подобряване на взаимоотношенията си. Има само една причина работата с двойка да не е ефективна - ако единият от партньорите не вижда необходимостта от консултация и не смята, че в отношенията има проблеми, които е нужно да бъдат решавани. Стремежа, желанието, готовността и на двамата да развиват и подобряват отношенията си, са фактори от решаващо значение.

 • Ценности и принципи

  1. Уважение към индивидуалните особености на вашето семейство

  Приложено към Семейното консултиране това означава, че не трябва да се ръководим от концепцията за "Правилни взаимотношения". Каквито и да са вашите отношения, даже и да са в разрез с общеприетите ценности, трябва да бъдат създавани условия за развитие на вашата двойка. Никой няма право да ви подтиква към "правилни" промени или да подлага на съмнение вашите семейни ценности.

  2. Признаване на ценността и уникалността на личноста в семейството

  Всеки партньор идва на консултация с психолога със своята "истина", своето виждане за ситуацията и може да желае да убеди останалите две страни в своята непоколебима правота. Нужно е да се положат максимални усилия за това двамата участници в двойката да имат равна възможност да изразят себе си и именно това се случва при семейното консултиране.

 • Кога да се обърнем към психолога

  Ако сте се сблъскали с  трудности и разочарования в съвместния живот, искате да разберете себе си, партньора си и как да се справите в трудна ситуация. Понякога дори най-дребните всекидневни дреболии могат да ви доведат до отчаяние, да ви натъжат или дори да ви накарат да се усъмните в намерението да съхраните своите взаимоотношения.

  Ако вашата двойка има продължителен семеен живот и се нуждаете от промяна, рестарт на чувствата или да подобрите отношенията си.

  Когато удовлетвореноста от връзката у единият или у двамата партньори намалее, това е признак, че равновесието е загубено. Тогава за да се възстанови хармоничността в семейството се налага преглед на стари и търсене на нови методи за взаимодействие в двойката.

 • Направления в работата

  1. Определяне на основните ценности и потребности на участниците в двойката. Изследване на съществуващите взаимоотношения между партньорите и начините за отстояване на своите желания и потребност на всеки един от тях.

  Всеки от вас, най-добре за себе си може да разбере, кои негови важни потребности са най-малко удовлетворени в този момент, а също така психологическите механизми, способстващи за поддържането на това състояние на неудовлетвореност.

  2. Разкриване на взаимните очаквания и това как те се удовлетворяват във всекидневното общуване.

  Знаейки своите взаимни очаквания, вие ще можете да определите за себе си границите, до които сте готови и обратно категорично не сте готови да правите отстъпки един към друг.

  3. Изследване на съществуващите способи за изразяване на агресията и други "опасни" чувства в отношенията. При необходимост да търсите по-ефективни и по-малко деструктивни форми на самоизразяване. Работа със страха, отхвърлянето и чувството за загуба.

  4. Търсене на спонтанност и искренно желание да си доставяте взаимно удоволствие, изследване на зоните на най-голяма енергия и естествен интерес у всеки от партньорите.